הורות משותפת

הורות משותפת או הורות שווה בהגדרתם הינה נשיאה משותפת של שני אפוטרופסיים בחובות על ילד וקבלת הזכות ליהנות מהגידול שלו ומהתוצאות הכרוכות בכך. לעומת משמורת משותפת הורות משותפת נסמכת על קשר קרוב יותר בין ההורים לבין עצמם.

על פניו, הורות משותפת אמורה להיות שותפות נמוכה יותר מהשותפות של משמורת משותפת, וזאת מהטעם שהורות מתקבלת מכוח אפוטרופסות, ואם שני בני זוג הם אפוטרופוסים הרי שגם אם אחד מההורים שוהה עם הילדים יותר מהאחר מכוח היותו הורה משמורן אין לומר שהוא יותר הורה מהאחר.

אלה שעל פי ההגדרה העכשווית של המונח הורות משותפת, בשונה מההגדרה המילולית, הורות משותפת מייצגת קשר קרוב יותר בין ההורים שהילד נמצא במרכז הקשר ביניהם. רק יודגש כי בכל מקרה של הורות, היא ניתנת מכוח האפוטרופסות ואין זה משנה כיצד הילד נולד, היכן, באיזו מסגרת, המגדר של ההורים, הנטיות המיניות שלהם וכד'.

הסכם הורות משותפת

בהורות משותפת נקבעים בדרך כלל כללים ידועים ומוסכמים לעתיד לבוא בקשר לילד, ועד כמה שבין ההורים יתקיים קשר קרוב, לא יתקיים קשר זוגי מכל סוג שהוא. הקשר בין ההורים יהיה על בסיס הורות משותפת מזונות והורות משותפת טיפול והשגחה באופן שווה בין ההורים.

ההורים יכולים לקבוע כי יפתחו חשבון בנק משותף שאליו יפקיד כל אחד מהם כסף לצורכי הילד. ההורים יכולים לחגוג ביחד ימי הולדת בביתו של כל אחד מההורים, במוסדות החינוך או בכל מקום אחר. ההורים יכולים לבלות ביחד עם הילד בכל מקום וככל שלאחד מההורים לא מפריע בן או בת זוג של אחד או שני ההורים יכול להצטרף לקשר.

מתן תוקף משפטי להסכם הורות משותפת

ועם כל הרצון הטוב מצד ההורים יש לציין שכל דבר מוסכם, או לא מוסכם בעניינם של ילדים, לרבות מזונות ילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראייה עם הילדים וכל השאר,  מחייב החלטה של בית המשפט או מתן תוקף פסק דין על הסכמה בין ההורים. לרוב, ירצו לתת מתן תוקף פסק דין להסכמתם בנוגע להורות המשותפת עוד בטרם החלה הפריית הביצית, או בטרם נוצר תא השורש הראשון, או לכל הפחות בטרם נוצרו תאי העובר הראשונים.

אלא מהי, בית המשפט ככלל איננו יכול לתת תוקף של פסק דין לעובר כל זמן שלא יצא לאוויר העולם. ולפיכך אין להורים אלא לקוות שאותה הסכמה מוקדמת שהיתה ביניהם בנוגע להורות המשותפת תישאר גם לאחר שהעובר נולד, שאז יוכלו לתת להסכמות אלו תוקף של פסק דין שיאפשר לכל אחד מההורים סוג של שקט נפשי בנוגע לעתיד הקשר עם הילד.

יש להעיר כי גם אם ההורים המיודעים יחתמו על הסכם מוקדם, מנוסח משפטית ככל שיהיה, בפני עורך דין, הסכם זה, פרט להיותו מפרט הצהרת כוונות, לא יחליף ולא יעמוד כנגד החלטת בית המשפט כמפורט לעיל.

הורות משותפת וקשר זוגי

אין ספק שקיומה של הורות משותפת באה על חשבון היכולת של כל אחד מההורים לקיים זוגיות מהטעם שלא כל אדם יהיה מוכן להיכנס לקשר עם אדם שכל מעייניו הינו קשר הורות לילד ובשותפות מלאה עם אדם אחר, צד שלישי. מכאן שקשר זוגי מתפתח של אחד מההורים עם אדם שלישי יכול לפרק את הסידור המורכב והמיוחד העומד בבסיסה של ההורות המשותפת.

ב- עמ"ש 55289-06-20 פלונית נ' פלוני (מחוזי, השופט שאול שוחט, 20.10.21) נדונה האפשרות שבה כל הורה יפקיד סכום מסוים לחשבון בנק ויהיה הורה מרכז שיהיה אחראי על ההוצאות מהחשבון למען הילד.

קשה להאשים אדם אשר מדרך הטבע מעוניין לקיים קשר של זוגיות, וקשה להאשים אדם אשר מדרך הטבע נפגע כאשר הצד השני מפר הסכם, גם אם ההסכם קיבל תוקף פסק דין וגם אם לא, ובמשנה תוקף כאשר מדובר בהפרת הסכם של קשר משפחתי בנוגע לילד.

מכאן שאין זה מן הנמנע שבמקרים מסוימים יצטרך הורה מסוים לפנות לבית המשפט בכדי להסדיר את קשר ההורות באופן שונה מהמוסכם בתחילת הקשר ובהתאם לנסיבות החדשות.

עקרון טובת הילד

לעניין עקרון טובת הילד, אין ספק כי הקשר החיובי והשותפות בין ההורים מקדם את טובתו ואולם האם ניתן להעריך שמדובר בקשר הורי שיכול להתקיים לאורך זמן, האם בשלב מסוים לא תתחיל להתקיים סוג של תחרות בין ההורים שתוביל לנתינת יתר מאחד מהם לילד שעלולה להוביל לחוסר איזון בחיי הילד.

חשוב לציין שגם אם הסכם בין הורים קיבל תוקף של פסק דין אין זה אומר שהנכתב בו הינו סוף פסוק מהטעם שעל פי זכויות הילד במשפחה, וגם על פי זכויות הילד במשפחה, רשאי בית המשפט לשנות כל דבר ועניין, ובכל זמן שמתגלות נסיבות חדשות אשר עלולות לפגוע בילד.

לסיכום

אם הורות בכלל היא דבר מורכב הרי שהורות משותפת הינה מורכבת יותר. לפיכך, על כל אדם אשר מעוניין להיכנס למסגרת של הורות משותפת לקחת בחשבון את כל הסיכונים שבדבר ואת הסיכויים שהקשר ההורי לא יאריך ימים.

ובכל מקרה לגופו חשוב מאוד להתייעץ בסוגיה זו לעומק מהטעם שבמרים פרטיים מיוחדים ביותר ניתן לקיים סוג של הורות משותפת על אף כל הקשיים והמכשולים שבדרך.

מחבר:  שאול מני נוי

אידאה – למען זכויות הגבר במשפחה

למידע נוסף וסיוע ניתן להתקשר אלינו לטלפון מספר :  03-6132225 

או צור קשר ונחזור אליך בהקדם

.

מאמרים נוספים:

משמורת ילדים  |  אפוטרופסות  |  הורות  |  הורות משותפת  |  משמורת משותפת  |  אבהות  |  בדיקת אבהות  |  בדיקת מסוגלות הורית | משמורת ילדים לאבא

סגור לתגובות.